Komory chłodnicze to specjalne zamknięte chłodzone przestrzenie, w których można przechowywać np.., rozmaite żywność.
Ich priorytetowym zadaniem jest zapobieganie zepsuciu się towarów spożywczych (zobacz: chłodnictwo przemysłowe). W ustaleniach chłodniczych można przechowywać: mięso, ryby, jaja, nabiał, a także warzywa i owoce.
Każde urządzenie chłodnicze, również komory w czasie ich używana zużywają się. Z tego względu wymagają systematycznych przeglądów. Wówczas warto korzystać z fachowego serwisu komór chłodniczych. Daje możliwość on wczesne wykrycie usterek instalacji, a co za tym idzie zapewnia długie i bezproblemowe działanie tego urządzenia (sprawdź tutaj: geneglace). Taki serwis umożliwia także na zminimalizowanie potencjalnych kosztów, które musielibyśmy ponieść w przypadku uszkodzenia albo poważnej awarii komory chłodniczej.
Kontrola komór chłodniczych obejmuje głównie dokładne sprawdzenie szczelności układu czynnika chłodzącego oraz weryfikację sprawności działania wszystkich elementów komory. Testom poddawany jest również skraplacz a także ustawiane są na nowo sterowniki. Ale ważnym elementem serwisu komór chłodniczych jest ich czyszczenie. Urządzenia, które są bardzo zabrudzone mniej efektywnie działają. Sprawia to utrudnioną wymianę ciepła, a to z kolei prowadzi do większego zużycia energii elektrycznej. Czyszczeniu poddawane są też drzwi, kurtyny, ścianki i listwy. Dzięki temu sprawdzane są również wszystkie uszczelnienia. Dokonując systematycznego serwisu komór chłodniczych wydłużamy ich żywotność.
Sprawdź tutaj: klimatyzacja zachodniopomorskie.